KHASIAT JAMBU BATU YANG PERLU KORANG TAHU DAN AMALKAN

KHASIAT JAMBU BATU YANG PERLU KORANG TAHU DAN AMALKAN | Amat jarang kan kita nak makan buah jambu.Ramai yang tak suka sebab ada biji-biji di dalamnya.
Tapi tahukan korang jambu batu mempunyai nutrisi yang banyak di dalamnya.Kalau dikampung-kampung tu memang selalulah kan kita nampak ditanam di tepi rumah.Bagi yang duduk di bandar ni, kita akan mencari penjual yang menjual jambu batu.Ataupun yang sudah lengkap untuk dibuat jus.

Apakah kebaikan bagi mereka yang mengambil buah jambu ni?


Jambu batu adalah sumber tenaga, serat pemakanan, vitamin dan mineral yang baik.Buah jambu mengandungi banyak nutrien bermanfaat di dalamnya seperti vitamin C, A, E, B-Vitamin, selain kalium, fosforus, magnesiuam, kalsium, natrium dan zink.

Berikut merupakan komposisi setiap nutrien bagi setiap 100 gm hidangan jambu
 • Air : 80.8 gram
 • Tenaga : 68 kcal
 • Protein : 2.55 gram
 • Jumlah lipid (lemak) : 0.95 gram
 • Karbohidrat : 14.32 gram
 • Serat : 5.4 gram
 • Gula : 8.92 gram
 • Kalsium : 18 miligram
 • Natrium : 2 miligram
 • Zink : 0.23 miligram
 • Vitamin C., jumlah asid askorbik : 228.3 miligram
 • Thiam,in : 0.07 miligram
 • Riboflavin : 0.04 miligram
 • Niacin : 1.08 miligram
 • Citamin B-6 : 0.44 miligram

MANFAAT YANG BOLEH DIPEROLEH MELALUI PENGAMBILAN BUAH JAMBU


Sembelit

Selain buah-buah lain, jambu batu juga adalah sumber serat pemakanan yang paling kaya .Selain itu, bijinya adalah jula,(pencuci perut) yang hebat.

Dengan  kedua-dua manfaat ini, jambu batu menyokong pencernaan manusia dengan menggalakkan usus yang sihat dan membersihkan sistem perkumuhan.

Disebabkan hal ini,  orang ramai boleh mengelakkan masalah sembelit.Kedua-dua sifat ini membantu pembentukan pergerakkan usus yang sihat, membantu mengekalkan air dalam tubuh dan menjaga saluran  usus anda agar kekal berada dalam tahap yang baik.Dikatakan bahawa sembeli boleh membawa kepada 72 jenis kesakitan, oleh itu sebarang sumber makanan untuk meredakan sembelit sudah tentu amat bermanfaat untuk kita.

Kesihatan keseluruhan kita terkesan dengan percernaan yang baik, dan yang lebih penting, dengan perkumuhan yang betul.Penggunaan buah jambu ini dapat  memastikan kedua-dua hal tersebut berjalan dengan lancar.

Tekanan darah tinggi

Jambu batu menghalang pemekatan saluran  darah dan pada masa sama mengurangkan kolestrol dalam darah.Oleh itu, ia  membantu dalam mengawal tekanan darah.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam American Journal of Cardiology mendapati bahawa jambu ini membantu mengurangkan kadar Kolestrol LDL dan tekanan darah dalam kalangan peserta kajian.
Buah ini juga sangat kaya dengan kandungan  serat dan sifat hipoglisemik, yang juga bermanfaat untuk membantu mengurangkan tekanan darah.

MANFAAT JAMBU BATU TERHADAP PENYAKIT DIABETES

Seperti dinyatakan diatas, jambu batu mengandungi sedikit gula, dengan itu, ia benar-benar boleh mebantu orang yang mengalami diabetes.

Disamping itu serat dalam jambu batu boleh mengawal tahap gula dalam darha dengan mengawal cara badan manusia menyerap gula.

Buah jambu ini mengnadungi kandungan serat pemakanan yang tingi yang mempunyai kesan yang bermanfaat untuk menurunkan tahap glukosa darah dalam tubuh.

Kajian terbaru yang dijalankan terhadap model haiwan menunjukkan bahawa dengan memakannya boleh membantu mencegah risiko diabetes jenis 2.

Kajian dijalankan pada tahun 2010 mengenai bukti daripada hasil kajian klinikal dan kajian haiwan menunjukkan bahawa teh daun jambu dapat membantu memperbaiki kerintangan insulin dan menurunkan kadar gula.

Manfaat ini mungkin disebabkan oleh sebatian dalam ekstrak daun jambu batu  yang membantu penyerapan glukosa secara sederhana selepas seseorang itu makan.Walau bagaimanapun lebih banyak penyelidikan  diperlukan untuk mengesahkan keseluruhan skop manfaatnya.

Manfaat Jambu batu terhadap penyakit kanser.
Salah satu manfaat terbesar jambu batu adalah buah-buahan tropika ini boleh mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser.

Minyak daun jambu batu berfungsi lebih baik daripada kebanyakkan ubat-ubatan boleh didapati dalam menghalang pertumbuhan canerous.

Antioksidan yang kuat lycopen menunjukkan kejayaan sengit dalam melawan kanser prostat, kanser payudara dan kanser mulut.Tambahan pula kuasa besar vitamin c juga terkandung dalam jambu batu.

Vitamin dan antioksidan ini menyediakan rangsangan terbaik untuk sistem imun, menyokong melawan percambahan radikal bebas punca utama kanser.

Lepas ni kenalah rajin-rajin beli buah tropika ni kan?3 CommentsPost a Comment